Buxus

Voer een tweede of derde snoeibeurt uit tussen eind augustus en half september. Dan is er nog geen vorst zodat je buxus niet beschadigd zal worden.

Notenbomen, berken en esdoorns

Deze bomen zijn erg gevoelig en “bloeden” makkelijk. Snoei ze daarom liever niet. Als het echt moet, kan je ze toch lichtjes in de nazomer bijknippen. Spreid het snoeien liever over 2 jaar dan in één keer veel weg te snoeien.

Dakplatanen en leiplatanen
Wanneer ze te weelderig groeien, kan je best in augustus ingrijpen. Knip de jonge scheuten tot op enkele bladeren in.

Hagen, taxus

Snoei de jonge twijgjes weg zodat de haag terug in model komt. Ook snoeivormen kan je best nog in september bijwerken. Doe dit niet later want dan zal de vorst terugkomen.

Coniferen
Laat coniferen nooit te breed of hoog worden, want eens je het oude hout begint te snoeien, kan dit leiden tot onherstelbare kale plekken.

Leibomen


Frambozen- en braambessenstruiken
Snoei de vruchtdragende (oude) takken tot op de grond af. Hou nog 10 à 15 jonge scheutjes over per meter struik. Bind deze jonge takken aan. Op de jonge takken die op het einde van dit voorjaar uitgekomen zijn, zullen volgend jar de nieuwe vruchten groeien.

Klimplanten
Vanaf het najaar snoei je de oudere en beschadigde takken weg. Hierdoor zal je volgend jaar meer groei krijgen.
bv. klimop,…

Bamboe
Snoei alle bamboe stengels volledig tot op de grond terug. Volgend jaar zullen uit de wortels nieuwe scheutjes ontstaan.
bv. bamboe,…

Tip
Ruim alle afgevallen bladeren op. Gooi zieke bladeren niet op de composthoop, maar verbrandt ze of gooi ze in de GFT-bak.
&
Hoveniersbedrijf
BOER TUINVORMGEVING
ontwerp • realisatie • onderhoud