Deze maanden zijn (als het niet vriest) voor zeer veel planten de ideale periode om ze te snoeien.

Vaste planten
Alle vaste planten die bovengronds zijn afgestorven, kan je tot op de grond afknippen. Let wel op dat je de jonge uitlopers (die nog maar net gevormd zijn) NIET wegsnoeit.

Borders
In de maanden maart of april kan je best je borders ruimen. Vaak heb je niet eens een snoeischaar nodig en kan je de broze takken zo afbreken. Wees wel steeds voorzichtig: trek ze niet uit de grond want zo beschadig je de jonge scheuten. Half houtachtige planten zoals Perovskia knip je 10 tot 15 cm boven de grond af.

Zomerbloeiende Heesters

De algemene regel is: snoei in maart alle sierheesters die hun hoofdbloei na 1 juli hebben. Dit zijn dus heesters die op éénjarig hout bloeien. Wanneer je deze heesters in het vroege voorjaar snoeit, zal de plant vervolgens nieuwe scheuten maken en dus rijker bloeien.

Siergrassen (bv. bamboe, prachtriet,…)

De ideale periode om siergrassen af te knippen, is aangebroken.

Lavendel

Snoei de uitgebloeide aren net na de bloei licht bij. Pas in het voorjaar, rond maart, mag je sterker snoeien tot op 1/3 van de plant, maar niet tot op het dode hout

Vlinderstruik (Buddleja davidii)

Deze struik bloeit op takken die hij nu aanmaakt. Om deze aanmaak te stimuleren, snoei je best de helft van de hoofdtakken drastisch in, tot 20 à 50 cm van de grond. De overige hoofdtakken snoei je met 1/3 in. Hierdoor zal de struik royaal bloeien en wordt hij onderaan niet te kaal. Een vlinderstruik groeit erg snel maar wordt ook niet oud. Als de plant op zijn retour is, kan je beter in de zomer wat stekjes nemen en van start gaan met een nieuw, jong gestekt exemplaar.

Kornoelje (Cornus-soorten)
Snoei tot einde maart deze heester aan de grond om mooie rode takken te krijgen of dun hem uit (bij Rode Kornoelje) zodat je een mooie struik verkrijgt.

Voorjaarsbloeiende Clematis
Voorjaarsbloeiende Clematissen (Clematis alpina en C. montana) hoef je nooit te knippen, tenzij om ze wat in model te houden. Zijn ze een complete wirwar geworden, knip ze dan begin maart vlak boven de grond af. Ze zullen dan van opnieuw beginnen; het eerste jaar zul je echter geen bloemen zien. De groenblijvende C. armandii kun je eventueel na de bloei in mei wat bijknippen. Clematissen die 2 maal per jaar bloeien zoals “Nelly Moser” en bijna alle dubbelbloemige soorten, laat je beter met rust.
Tip: Bewaar steeds het etiket van je Clematis en plant nooit 2 clematissen uit een verschillende snoeigroep te dicht bij elkaar. Zo raken ze immers nooit deftig gesnoeid.

Viburnum
Na de bloei snoeien is niet noodzakelijk. Enkel vormsnoeien en uitdunnen is bij deze heester het belangrijkste

Hypericum (hertshooi)

Snoei de hypericum in maart, enkele cm boven de uitlopers, in om de plant gedrongen te houden.

Bolbomen zoals Acacia en Catalpa

Verwijder om de paar jaar het kruin van deze bomen (=knotten). Knip hierbij alle takken op 2 à 3 ogen van de hoofdstam. Doe dit bij voorkeur op het einde van de winter, bij vorstvrij weer.

Laurierboompje
Wil je een compacte en mooie vorm? Dan snoei je best in de periode januari-maart.
Snoei strak, zoals bij een haag. Hoe korter je snoeit, hoe compacter de plant.

Rozen
Snoei rozen in het begin van de lente, tussen half maart en half april. Let wel op de temperatuur, want als je snoeit vóór een vorstperiode kan dat fataal zijn voor je plant. Verwijder eerst alle dode en schurende takken. Knip vervolgens de storende takken aan de buitenkant van de rozenplant weg en pak daarna de kern van de roos aan: snoei de middelste takken in tot op 2 à 4 ogen. Snoei altijd net boven een oog of knop. Klimrozen snoei je drastisch terug tot de basistakken. Verjong de plant daarna door enkele ouder takken volledig te verwijderen.

Glansmispel (=Photinia fras)
De soort ‘Red Robin’ heeft weinig snoei nodig. Als er al gesnoeid moet worden, doe je dat best in het vroege voorjaar. Snoeien zorgt er wel voor dat zich meer felrood gekleurde bladen ontwikkelen.

Sering
Als je een sering niet snoeit, zal hij ook wel elk jaar bloeien. Alleen zal hij dan te hoog worden en enkel bloemen in de top krijgen. Haal best ieder jaar enkele van de oudste, dikke takken weg. Knip dan ook telkens uitgebloeide bloemen weg en verwijder uitlopers aan de onderstam.
Eventueel kan je ook na de bloei tot 30 cm boven de grond alles wegsnoeien, maar dan zal je wel pas na 3 jaar opnieuw bloemen krijgen.

Exotische palmen
Snoei in het begin van het groeiseizoen enkele groene bladeren weg waarbij je 1/3 van de steel aan de stam laat zitten. Doe dat nooit te laat in het jaar: snoeien stimuleert nieuwe groei en dan blijft de palm groeien wanneer de temperatuur al te laag is. Snoei ook nooit meer dan 5 à 6 bladeren tegelijk, want de Trachycarpus heeft zoals alle planten voldoende bladoppervlak nodig.

Jonge appel- en perenbomen
Bomen jonger dan 4 jaar, snoei je het best in het voorjaar (maart/april) want in december of januari is de kans op vorstschade veel groter

Struikwilg (=Salix alba)

Knip ten laatste begin april 1/3 van de takken af, tot 10 cm boven de grond. Zo krijg je elke winter weer mooi gekleurde twijgen
&
Hoveniersbedrijf
BOER TUINVORMGEVING
ontwerp • realisatie • onderhoud