Lavendel

Na de bloei, in augustus, knip je de uitgebloeide bloemen en de helft van het blad weg. Zo stimuleer je de aanmaak van jonge scheuten boven- en onderaan. Knip nooit in het kale hout.

Rozen
Een tweede snoeibeurt, de zomersnoei tussen juni en augustus, zorgt voor een bijkomende bloeiperiode aan het eind van de zomer. Zo kan je langer genieten van een kleurrijke bloemenpracht. Snoei later alle uitgebloeide bloemen weg.

Druivelaars en kiwi’s
Snoei kiwi’s en druivelaars een tweede keer tijdens de zomer. Deze tweede snoeibeurt is belangrijk om zowel hetzelfde jaar als later zeker te zijn van veel vruchten. Tijdens de groei in de zomer snoei je de jonge scheuten tot 15 à 30 cm. Wil je grote druiven oogsten, knip dan 1/3 van de trosjes weg. De energie zal nu naar de overblijvende vruchten gaan. Ook kiwi’s mag je uitdunnen.

Steenvruchten (kers, kriek, perzik, nectarine en pruim)
Snoei deze bomen in de zomer wanneer ze nog het minst gevoelig zijn voor de ziekte loodglans (bij kers en pruim).

Vaste planten zoals ridderspoor en vrouwenmantel
Snoei deze planten net na de eerste bloei. Hierdoor zal in de herfst een tweede bloei ontstaan. Voeg extra meststof toe na het snoeien voor een nog beter resultaat.

Fruitbomen
Voor een goede vruchtzetting is een zomersnoei vanaf half juli aangewezen bij appelbomen. Kersen-, perziken- en pruimenbomen worden minder vaak gesnoeid dan peren- en appelbomen. Het beste tijdstip om deze bomen te snoeien, is na de pluk in de late zomer.

Wisteria (blauwe regen)
Snoei voor de tweede keer dit jaar de blauweregen. Knip alle nieuwe scheuten tot op 50 cm van de hoofdstengel af.

Bomen en struiken
Onderaan op de stam kunnen bij een aantal bomen en struiken ongewenste scheuten verschijnen. Knip ze zo kort mogelijk af. Dit geldt ook voor groene takken die soms in bontbladige struiken opduiken.

Eenjarige soorten
Knip de uitgebloeide bloemen van éénjarige soorten weg. Doe dit liefst elke dag. Zo stopt de plant haar energie in de aanmaak van nieuwe bloemen, en niet in zaadvorming.

Hoge vaste planten
Deze planten hangen vaak over het pad of terras hangen of kunnen andere planten verstikken. Knip ze af. Snoei de slordige delen van tuingeraniums weg; misschien bloeien ze in de herfst opnieuw.

Lei-appel en Lei-peer

Op de horizontale takken tref je nu veel jonge scheuten aan. Kort ze in tot op enkele bladeren.
&
Hoveniersbedrijf
BOER TUINVORMGEVING
ontwerp • realisatie • onderhoud