In deze maanden zijn er nog genoeg planten die je kan snoeien. Pas op dat je niet snoeit bij vorst. Dit is ook de ideale periode om bladverliezende heesters en bomen te snoeien.

Knotwilg
Tot half februari kan je knotswilgen nog knotten. Doe dit niet later!

Druivelaars en kiwi’s
Je kunt deze mediterrane plant van december tot januari snoeien.Snoei niet later, want dan kan de plant “bloeden”. Haal voor eind januari alle scheuten op de verticale stam en op de horizontale takken weg tot op 2 ogen. Hieruit kunnen twee nieuwe scheuten groeien. Verwijder echter het jaar nadien in de winter één van deze 2 scheutjes.

Appel- en perenbomen
Deze kan je nog tot februari snoeien. Knip dode, steile takken, elkaar kruisende takken en naar onder groeiend vruchthout weg. Snoei steeds met het doel om meer licht in de kroon van de boom te krijgen en om een rijkere bloei te verkrijgen. Door een betere bloei zal je meer vruchtzetting krijgen.
Voor meer gespecialiseerde info: klik hier.

Linden (Tillia) en platanen in leivorm
Platanen en linden die een dak vormen of geleid worden, vragen een intens onderhoud. Snoei ze de eerste drie jaren twee keer per jaar: in de winter en in de zomer. Daarna volstaat slechts 1 jaarlijkse snoeibeurt in de winter. Haal alle takken weg tot tegen de hoofdtakken. Wil je na de herfst liever geen bladeren opruimen, knip de takken dan al in oktober af met het blad er nog aan.

Dakplataan
Snoei alle verticale takken terug tot de horizontale takken.

Hagen (beuk, meidoorn, liguster, taxus)

Hagen die te hoog en/of te breed zijn, snoei je best in fases, gespreid over drie winters. Snoei ze het eerste jaar tot 15 cm boven de gewenste hoogte. Snoei vervolgens de volgende winter de ene zijkant volledig terug. De winter die hierop volgt, snoei je dan de andere zijkant terug. In de zomers die in deze periode (3 jaar) vallen, snoei je ze “normaal”.

Helleborus en andere winterbloeiende planten
Snoei het lelijke blad weg zodat de bloemen nog beter zichtbaar zijn. Gooi deze bruine of bevlekte bladeren niet op de composthoop, maar breng ze naar het containerpark. Ze kunnen immers besmet zijn door een schimmel (bladvlekkenziekte) die kan overwinteren en je planten opnieuw kan besmetten.

Wisteria (blauwe regen)
Snoei alle nieuwe zijscheuten en jonge twijgjes terug tot ongeveer 2 ogen of knoppen (= ongeveer 20 cm). Vrees niet om te snoeien, want deze sierheester herstelt zich bijzonder snel.

Vijgenboom in lei-vorm
Knip bij een lei-vijgenboom alle takken die van en naar de muur groeien weg. Top de hoofdtakken tot net boven een knop met de gewenste groeirichting. Laat zoveel mogelijk jonge takken staan, want daar komen de vruchten aan. Snoei enkel de hinderlijke takken weg.

Winterjasmijn
Deze plant ziet er van nature nogal slordig uit. Knip de takken elk jaar met de haagschaar 10 tot 15 cm in om de plant weer in vorm te brengen. Dit stimuleert het vormen van nieuwe takken, die de volgende winter zullen bloeien.

Winterbloeiende stuikheide (Erica’s)
Knip planten zoals winterheide net na de bloei in.

Hortensia
Hortensia’s met bolvormige bloemen mag je in deze periode lichtjes toppen. Knip elk jaar enkele oude takken tot op de grond af om de plant te verjongen en te luchten. Staat je struik op een open, winderige plek, wacht dan met snoeien tot april.
Pluim hortensia’s zoals bv. “Limelight” mag je elk jaar tot 10 cm boven de grond afknippen; ze bloeien op nieuw hout. Snoei elk jaar de helft van de takken van de soort “Annabelle”. Tot op 30 cm boven de grond. De jonge takken geven veel bloei, de oudere bieden stevigheid.

Elfenbloem

Knip het oude blad van Epimedium helemaal af voor de bloei. Zo heb je veel meer plezier van de delicate bloempjes. Vervolgens zullen de nieuwe bladeren al heel snel tevoorschijn komen.

Klimop
Ook klimop, hetzij als bodembedekker, als afscheiding tegen een hek of als groenmuur, moet je geregeld snoeien om onder controle te houden. Controleer jaarlijks de groei en knip voldoende stevig in. Enkel de struikklimop Hedera helix Arborescens snoei je wat later; de mooie trosjes zwarte bessen zijn decoratief.

Laatbloeiende Clematis soorten
Laatbloeiende soorten zoals texensis, diversifolia, integrifolia, orientalis en viticella en de grootbloemige “Jackmanii”, snoei je best tegen midden februari. Knip ze terug tot zo’n 15 à 30 cm boven de grond, net boven een paar groene knoppen. Geef ze een royale portie compost.
&
Hoveniersbedrijf
BOER TUINVORMGEVING
ontwerp • realisatie • onderhoud